Menu
Dranken / Eetweetjes

Driekwart Nederlanders gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee

’Driekwart Nederlanders gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee’ Veel mensen vinden een gezonde voeding belangrijk. Meer dan de helft van de Nederlanders kijkt bij het boodschappen doen of een product gezond is, en een derde let op zaken als aantal calorieën en vetgehalte. Tegelijkertijd leven er veel hardnekkige fabels over voeding en gezondheid, die soms lastig te ontkrachten zijn. Zo denkt bijna driekwart van de Nederlanders dat groene thee gezonder is dan zwarte thee, terwijl dat nauwelijks verschil maakt. Geloven in deze misverstanden kan gezond leven in de weg staan, zo stelt het Voedingscentrum, dat onderzoek deed naar misverstanden over voeding en gezondheid onder een brede groep Nederlanders. 
De drie meest opmerkelijke resultaten:

Fabel: Groene thee is gezonder dan zwarte thee.

Bijna driekwart van de Nederlanders (73%) gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Dat geloof is sterker onder jonge mensen, vrouwen en mensen die een dieet hebben gevolgd. Groene thee zou gezonder zijn vanwege de antioxidanten die zouden beschermen tegen kanker. Maar dat groene thee gezonder is dan zwarte thee is een fabel. Zwarte thee bevat net zoveel antioxidanten als de groene variant, alleen de samenstelling verschilt. Daarbij zijn er geen onderzoeken die laten zien dat de gezondheid duidelijk verbetert na het drinken van groene thee. Groene thee bevat wel wat minder theïne (een vorm van cafeïne) dan zwarte thee, maar ook van zwarte thee krijg je niet snel te veel binnen.

Fabel: Groente uit pot of blik bevat veel minder voedingsstoffen dan verse groente

Bijna een derde van de Nederlanders (28%) denkt dat in groente uit pot of blik veel minder voedingsstoffen zitten dan in verse groenten. Meer dan de helft van de jongeren tot 29 jaar (52%) gelooft in dit misverstand. Het verschil in voedingsstoffen uit verse groente of pot of blik is minimaal. Soms wordt aan groente uit pot of blik wel zout of suiker toegevoegd, maar qua vitamines of mineralen is er nauwelijks verschil.  Groente uit pot of blik is dus ook een goede keuze.

Fabel 3: Hoe donkerder het brood hoe meer vezels

Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) gelooft dat donkerder brood meer vezels bevat dan brood dat lichter is van kleur. Vooral mensen die aangeven niet te letten op gezonde voeding geloven dit (70%). Maar donkerbruin brood is niet automatisch de gezondste keus. De bruine kleur kan komen van gebrande mout die als kleurstof is toegevoegd. Volkorenbrood bevat de meeste vezels, meer dan wit brood of bruin brood.

Gezond, gevarieerd eten en bewegen is de truc

Het valt voor de meeste Nederlanders niet mee om te achterhalen hoe ze nu gezond kunnen eten. Wonderdiëten, gezondheidsgoeroes, bestsellers van medici en supersterren:  ze beweren allemaal iets anders. De Schijf van Vijf helpt met een set van basisregels. Het is geen dieet, maar een leidraad om gezond te eten. Er zijn vijf vakken, waarin voedingsmiddelen staan die je iedere dag nodig hebt zoals vitamines en vezels (uit groente en fruit), koolhydraten (uit aardappelen, brood, pasta, rijst), eiwitten (uit zuivel, vlees, vis, eieren, vleesvervangers), vet (uit margarine, halvarine, olie) en vocht (uit water). Ook zijn er vijf richtlijnen: Eet gevarieerd, eet niet te veel en beweeg, eet minder verzadigd vet, eet veel groente, fruit en brood en de laatste: ga veilig met je voedsel om.

Over het onderzoek

Ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder deden mee aan het onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Het betreft een representatieve steekproef, waaraan vrouwen en mannen van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus en regio’s meededen. Zij kregen 10 stellingen voorgelegd over voeding en gezondheid waarop ze konden reageren met ‘eens’ en ‘oneens’.

Alle resultaten in de rapportage.