Menu
Roken

De E-sigaret: niet alleen beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving

De e-sigaret blijkt niet alleen minder schadelijk te zijn voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van mensen in je omgeving. Uit onderzoek van de RIVM is gebleken dat de gezondheidsrisico’s van het roken van een elektrische sigaret in jouw omgeving gering zijn en zelfs verwaarloosbaar genoemd kunnen worden. Meer over het onderzoek en de resultaten van de studie van de RIVM, lees je in dit artikel.

Een e-sigaret meeroken: de risico’s voor je omgeving
Uit het uitgebreide onderzoek van de RIVM is gebleken dat het meeroken van e-sigaretten wel leidt tot een verhoging van de bloeddruk, maar dat het gaat om een kleine verhoging die vergelijkbaar is met de bloeddrukverhoging die je hebt na het drinken van twee tot drie koppen koffie. Alleen als je in een kleine en gesloten ruimte meerookt met de sigaret, zoals in een auto, kun je last krijgen van je neus, je oren en/of je keel.

Het grootste verschil tussen de gewone sigaret en de e-sigaret voor de gezondheid van mensen in jouw directe omgeving, is dat omstanders bij een elektronische sigaret alleen blootgesteld worden aan schadelijke stoffen als de damper uitademt. Bij gewone sigaretten is dit anders, want bij deze sigaretten komen er ook schadelijke stoffen vrij bij het inhaleren. Dit betekent dat omstanders vaker en langer blootgesteld worden aan schadelijke stoffen dan bij de elektronische sigaret, wat de negatieve gezondheidseffecten van de sigaret groter maken dan bij de e-sigaret.

Veiliger roken voor je omgeving? Kies voor de e-sigaret
Wil je overstappen van de gewone sigaret naar een veiliger sigaret voor je omgeving, bijvoorbeeld omdat je jonge kinderen hebt? Dan biedt de e-sigaret de oplossing. Deze sigaret heeft nog steeds wel schadelijke gevolgen voor de gezondheid van omstanders bij het roken, maar deze schadelijke effecten zijn bijna verwaarloosbaar. Alleen in kleine, afgesloten ruimtes, kan de sigaret nog voor vervelende klachten zorgen. De verhoging van de bloeddruk die het meeroken van de sigaret als gevolg heeft, is ook niet schadelijk te noemen.