Menu
Gezondheid in en om Huis

De badkamer als oase van rust

Uit een onderzoek ooit eens gehouden door de Libelle onder haar lezeressen blijkt dat we, en dan met name de vrouwen, steeds meer behoefte krijgen aan een badkamer als rustplek. Veel van de dames gaf als reactie zich graag net zo te kunnen ontspannen als in een welnesscenter. Als je weleens in een welnesscenter geweest bent is het helemaal niet zo moeilijk de inrichting weer even voor je geestesoog te halen. Met grote waarschijnlijkheid werd er gebruik gemaakt van neutrale kleuren zoals zwart, grijs en roomwit, waren er geen storende elementen, zoals leidingen en afvoerbuizen te zien en werd de ruimte verlicht met indirect zacht licht. Geen artikelen en/of accessoires die je niet gewoon bij een winkel als Megadump kan bestellen. Goed bekeken is het samenstellen van een badkamer als rustplek dus helemaal niet zo ingewikkeld.

Hoe creëer je een badkamer als rustplek?

Je kan er meteen een dure verbouwing tegenaan gooien door de tegels en de sanitaire elementen te vervangen. Als het tegelwerk en je sanitair niet aan vervanging toe is, is dat helemaal nergens voor nodig. Je kan echter ook heel prima van een bestaande badkamer een perfecte rustplek maken. Het gaat erom dat je harde contrasten vermijdt en balans in de kleuren van de gebruikte accessoires brengt. Heb je bijvoorbeeld tegels in een bruintint? Hou dan ook het douchegordijn, de handdoeken en badmat in dezelfde kleurstelling.

Enkele must do’s waar je niet onderuit komt

Accessoires aanschaffen is het probleem vaak niet. Shoppen is altijd leuk. Maar een rustplek moet ook rust uitstralen en dat gaat niet met alleen een paar nieuwe accessoires.

  • Rust creëer je in eerste plaats alles waar je je aan stoort in de badkamer eruit te halen of op te bergen achter kastdeurtjes. Kortom opruimen! En dan bedoelen we niet alleen de personenweegschaal, die grootverpakking toiletrollen of het mandje met maandverband, nee ook flesjes, potjes en tandenborstels geven een onrustige blik. Weg ermee!
  • De volgende stap is het verwijderen van die verschrikkelijk lelijke tl-lampen. Vervang ze door ledlampen met een warme uitstraling die je kan vinden op Nostalux. Ten eerste verbruiken die veel minder stroom en ten tweede oogt je lichaam in sfeerlicht meteen tien jaar jonger.
  • Breng wat groen aan. Echte planten of kunstplanten, dat maakt niet uit. Niet elke badkamer krijgt voldoende lichtinval van buiten om er echte planten in te houden, maar je zal zien dat een kunstplantje in een hoek of een mini-etagère aan de wand met iets groens erop wonderen doet.

Zoals je ziet is de badkamer een rustige aanblik geven voornamelijk een kwestie van opruimen en wat spelen met accessoires en de lichtval veranderen. Mocht je niet van planten houden in de badkamer, denk dan eens aan een paar stenen beelden of andere zen-elementen. Deze staan ook heel rustgevend.