Menu
Zorgverzekering

Aandachtspunten bij het afsluiten van een zorgverzekering

2014 loopt op zijn einde. De overgang naar een nieuw jaar biedt de gelegenheid om uw zorgverzekering te wijzigen. Misschien bent u wel tevreden met uw huidige verzekering. Toch kan het nuttig zijn om eens goed te kijken hoe uw situatie in het nieuwe jaar is. Zorgverzekeringen wijzigen namelijk elk jaar. Het kan dus zijn dat uw huidige verzekering in 2015 niet voldoet.

Uw basisverzekering
Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en eventueel aanvullende dekkingen. De basisverzekering is voor iedereen gelijk en wordt door de overheid vastgesteld. Welke zorg hierin is opgenomen verandert elk jaar. Kijk dus goed of de zorg die u nodig hebt ook volgend jaar in het basispakket zit. Het kan misschien gewenst zijn om aanvullende dekking af te sluiten. Of misschien heeft u een huidige aanvullende dekking juist niet meer nodig.

Hoewel de basisdekking voor iedereen gelijk is zijn er toch ook verschillen hierin bij de verschillende verzekeraars. Zo kan de prijs per verzekeraar anders zijn. Ook heeft u de keuze tussen een naturaverzekering en een restitutiepolis. Bij een naturaverzekering heeft u minder administratieve rompslomp. Bij een vaak duurdere restitutieverzekering heeft u meer keuzevrijheid.

Aanvullende dekkingen
Om een juiste keuze te maken is het belangrijk om een goed beeld te hebben van uw zorgbehoefte. Als u weet wat u nodig hebt kunt u een gedegen vergelijking maken tussen de verschillende verzekeraars. Soms is het voordelig om zorg zelf te betalen in plaats van er extra premie voor te betalen. Sommige verzekeraars bieden ook pakketten van aanvullende dekkingen aan. Vallen veel van uw zorgbehoeftes binnen zo’n pakket dan is deze vaak voordelig voor u.

Collectieve zorgverzekering
Veel verzekeraars beiden extra korting als de zorgverzekering in groepsverband wordt afgesloten. Dit kan bijvoorbeeld via de werkgever, maar ook via ledenorganisaties zoals de ANWB of de FNV. Ook bieden veel vergelijkingssites zo’n collectieve korting als u via hun uw zorgverzekering afsluit.

Eigen risico
Een laatste aandachtspunt is het eigen risico. Iedereen heeft standaard een wettelijk bepaald eigen risico. In 2015 is dit 375 euro. U kunt er voor kiezen om dit te verhogen. Als u jaarlijks weinig medische kosten heeft kan dit u veel geld besparen, u betaalt dan namelijk minder premie. U neemt hiermee echter wel een risico dan u uiteindelijk meer geld kwijt bent.
Neem al deze aandachtspunten mee als u de verschillende verzekeraars met elkaar gaat vergelijken. Op die manier verzekert u zich van de zorg die u nodig heeft, zonder dat u er te veel voor betaalt.