Menu
Nachtrust / Werkplek verbeteren

5 tips om rugklachten te voorkomen

Veel mensen hebben regelmatig last van hun rug. Dit heeft onder andere te maken met de bouw van uw lichaam en het gebruik hiervan, maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden om rugklachten zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

Wij hebben 5 tips voor u op een rijtje gezet:

1.Zorg dat u regelmatig beweegt:
Veel mensen hebben een zittend beroep en dit zorgt er voor dat ze vaak lange tijd in 1 en dezelfde houding zitten. Dit kan er voor zorgen dat spieren in de rug verkrampen en dat dit uiteindelijk kan leiden tot langdurige rugklachten. Regelmatig bewegen is dan ook belangrijk. Zorg er voor dat u om het half uur even van houding veranderd of nog beter even een korte wandeling maakt. Loop bijvoorbeeld even naar het koffieapparaat of loop even een kort rondje door kantoor.

2.Zorg voor een goede nachtrust:
Belangrijk is dat u uw lichaam naast beweging ook voldoende rust geeft. Een goede nachtrust en houding in bed is hierin ook erg belangrijk. Zorg er dan ook voor dat het matras waarop u slaapt precies aangepast is aan uw lichaam en uw slaapgewoontes. Dit zorgt er voor dat uw lichaam ’s nachts niet overbelast wordt en goed tot rust komt. Laat u adviseren over een goed matras!

3.Kijk uit voor overbelasting
Niet alleen rust is belangrijk maar ook dat u uw rug bij inspanning op de juiste manier gebruikt. Vooral het tillen van zware spullen op een verkeerde manier kunnen er voor zorgen dat uw rug overbelast raakt. Dus zorg dat u netjes vanuit de knieën tilt en niet vanuit uw rug!

4.Zorg voor een goede zitplek op kantoor
Zoals eerder aangegeven is het bij een zittend beroep belangrijk dat je regelmatig beweegt en van houding veranderd. Maar ook de stoel waarop u zit is erg belangrijk. Zorg dat u een verstelbare stoel heeft die u qua hoogte en zithoek kunt instellen. Eventueel kunt er zelfs voor kiezen om uw stoel af te wisselen door af en toe staand te werken achter een hoog bureau of bijvoorbeeld op een zitbal te zitten.

5.Train uw buik en rugspieren
Tot slot kunt u uw rug ook versterken door uw buik en rugspieren te trainen en te versterken. Hierdoor wordt uw rug krachtiger en kan het ook makkelijker tegen een stootje. U kunt denken aan sit-ups, maar ook bijvoorbeeld gecontroleerde draaibewegingen van uw rug.

Rugklachten voorkomen is beter dan genezen dus zorg er voor dat u tijd een aandacht besteed aan dit belangrijke lichaamsdeel.