Menu
Ouderdomsziekte

Vallen onder ouderen een steeds groter probleem

Door de toenemende vergrijzing neemt ook het aantal ongelukken waarbij senioren betrokken zijn steeds verder toe. Zo raken ouderen steeds vaker betrokken bij verkeersongelukken. Maar ook buiten het verkeer neemt het aantal ongelukken met ouderen steeds meer toe.

Ouderen vallen steeds vaker

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat jaarlijks bijna 100.000 ouderen de Spoedeisende Hulp bezoeken na een val. De prognose is dat dit de komende jaren verder oploopt naar bijna 150.000 in 2030. Logischerwijs neemt het aantal ziekenhuisopnames na een bezoek aan de SEH ook toe. Onder de gevallen ouderen die een SEH bezoeken is ruim 70% een vrouw. De helft van de valpartijen vond in en om het huis plaats. Als dit verder gespecificeerd wordt, is de meest voorkomende plek de woonkamer (7.500), de trap (6.000) en de sanitaire ruimtes (5.800).

Vallen in de top 10 meest voorkomende overlijdensoorzaken

Ook het aantal mensen dat overlijdt aan een val is het afgelopen jaar gestegen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat valongelukken de top 10 is binnengekomen van meest voorkomende doodsoorzaken. Een stijging van 16% ten opzichte van 2015 bracht het aantal sterfgevallen uit vallen op ruim 3,3 duizend.

Valpreventie

Om vallen bij ouderen terug te dringen bestaat er de valpreventie. Iedereen die 65 jaar of ouder is, komt in aanmerking. Eerst wordt er een valanalyse afgenomen. De analyse bestaat uit twee delen: een korte vragenlijst (valrisicotest) en een uitgebreide valanalyse. De valrisicotest bestaat uit drie korte vragen die aangeven of iemand een verhoogd risico heeft op vallen. Indien de test een positieve uitslag heeft, wordt er gestart met de uitgebreide analyse. Het doel hiervan is het identificeren van het risico op vallen, het in kaart brengen van de factoren waar het risico het hoogst is om vervolgens een advies op maat te geven. De meest voorkomende interventies zijn:

  • Verbeteren van het gezichtsvermogen
  • Voedingssupplementen
  • Bewegingsoefeningen gericht op balans, mobiliteit en spierkracht
  • Medicatiebewaking

Voorkomen is beter dan genezen

Naast de oefeningen die vooral gericht zijn op geestelijke- en lichamelijke gezondheid kunt u ook aanpassingen doen in uw huis- en woonomgeving. Veel valpartijen kunnen voorkomen worden door meer grip en steunpunten in uw huis te bevestigen.

Voor veel ouderen wordt bewegen met de jaren een steeds grotere uitdaging. Vaak is traplopen een van de eerste dingen waar de mobiliteit afneemt. Niet voor niets is de trap, na de woonkamer, de omgeving waar de meeste ongelukken plaatsvinden. Een traplift kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.

 

Meer informatie over trapliften kunt u hier vinden.