Menu
Nachtrust

Krimpende hersenen door slecht slapen

Slaap, het is een van de belangrijkste bezigheden in ons leven. Het is het moment waar uw lichaam, maar ook uw geest, tot rust komt. Uw lichaam kan tijdens de slaap ‘in herstel’. Dat betekent dat er gestreden wordt tegen ziektekiemen, maar ook dat uw energielevel weer gevuld wordt. Uit een onderzoek van de University of Oxford en University of Oslo, staat een slechte nachtrust in verband met het krimpen van de grijze stof in de hersenen.

Slecht slapen
Wat verstaan we onder slecht slapen? Slecht slapen zijn alle slaapproblemen die we kunnen bedenken. Zoals problemen met inslapen, of ’s nachts ineens wakker worden, of misschien wel te vroeg wakker worden. Een slaaptekort is niet prettig, maar valt niet onder slaapproblemen. Een slaaptekort geeft gewoon aan dat u te weinig slaapt. Mocht dit te maken hebben met niet in slaap kunnen komen, of vaak wakker worden, dan is het wel een slaapprobleem.

Krimpen van de hersenen
Wat gebeurt er bij slecht slapen? Slaapproblemen laten de hersenen krimpen. Maar slecht slapen ontstaat ook door gekrompen hersenen. Als u slaapt, gaan ook uw hersenen ‘in herstel’. Heeft u last van slaapproblemen, dan stopt dit proces en hebben uw hersenen minder tijd voor het herstel. Hierdoor kunnen de hersenen krimpen.

Onderzoek
In het onderzoek kwam naar voren dat bij slecht slapen, een deel van de frontale cortex krimpt en er een afname van weefsel in drie hersengebieden ontstaat. Deze hersengebieden zijn belangrijk voor onder andere redeneren, plannen, geheugen en het oplossen van problemen. Oftewel, slecht slapen zorgt voor een afname in uw hersenvolume en zorgt voor een slechter geheugen. Nader onderzoek volgt nog en zal laten zien of slecht slapen ook invloed heeft op de cognitie.

Bewezen is dat uw nachtrust erg belangrijk is, houd dit in de gaten en zorg goed voor uzelf!