Menu
Verslaving

Ben jij internetverslaafd? Zo herken je het!

Met de explosieve groei van het gebruik van pc’s, laptops en andere mobiele devices waarmee je online kunt gaan, heeft het niet lang geduurd voordat een keerzijde van de medaille is ontdekt: de internetverslaving. Bij een internetverslaving wordt internet niet gebruikt voor plezier of uit noodzaak, maar vanuit een ongezonde innerlijke drang die normaal functioneren beïnvloedt.

Typen internetverslaving
Er zijn verschillende typen internetverslavingen te onderscheiden. Allereerst de chatverslaving, die mogelijk door sociale druk om erbij te horen en niet achter te blijven ertoe kan leiden dat iemand zoveel tijd besteed aan chatten dat het verslavend wordt. Jongeren met een leeftijd van 12 tot 15 jaar chatten het meest van iedereen, en een chatverslaving kan dus al op jonge leeftijd ontstaan. Onder jongeren is daarnaast de gameverslaving de meest voorkomende verslaving, waarbij vooral competitieve online spellen erg verslavend kunnen werken. Als derde type wordt de Facebook- of sociale media verslaving onderscheiden, waarbij er een constante behoefte is om actief te zijn op social media zoals Twitter of Facebook.

Symptomen van een internetverslaving

Zoals voor alle medische zaken geldt, kan er online een hoop informatie over aandoeningen gevonden worden. Voor een juiste diagnose en hulp moet je echter toch naar een deskundige, zoals Trubendorffer dat is voor verslavingen zoals een internetverslaving.

Het vermoeden dat er sprake is van een internetverslaving kan echter wel vaak worden afgeleid uit (een of meerdere van) de volgende symptomen:

  • Het ontkennen en verstoppen van internetgebruik of spelen van games;
  • Langer dan gewoonlijk online zijn;
  • Minder belangstelling voor zaken die zich niet online afspelen;
  • Meer plezier beleven aan online dan offline activiteiten;
  • Minder contact met vrienden en familie en sociale terugtrekking van school of werk;
  • Verminderde aandacht voor zelfverzorging zoals voeding, slaap en hygiëne;
  • Grotere concentratie (op bijvoorbeeld een spel) dan normaal; en
  • Het doorgaan met bijvoorbeeld chatten of gamen ondanks eventuele emotionele, professionele, relationele of zelfs fysieke gevolgen.

Gevolgen van een internetverslaving

De eerste gevolgen van een internetverslaving zijn vaak fysieke aandoeningen zoals branderige ogen, RSI en slaaptekort. Op den duur kunnen grotere problemen ontstaan wanneer relaties en dagelijkse werkzaamheden worden verwaarloosd en een gebrek aan voeding en persoonlijke hygiëne hun tol beginnen te eisen.

Goed om te weten: professionele hulp bij internetverslaving wordt vergoed vanuit de basisverzekering.