Menu
Zwangerschap

Voeding tijdens je zwangerschap: do’s en don’ts

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om jezelf en de baby goed te blijven voeden. De zwangere vrouw hoeft zeker niet twee keer zoveel te eten als ze eerst deed. Het is echter wel zo dat het voedingspatroon enigszins aangepast moet worden om de juiste mineralen en vitamines binnen te krijgen. Feit blijft namelijk wel dat de vrouw tijdens de zwangerschap voor twee individuen eet.

Goed opletten
De baby krijgt via de navelstreng alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft, als de moeder te weinig van een bepaalde stof binnenkrijgt, zal ook de baby dit tekort hebben. Met behulp van de zwangerschapskalender is het goed en eenvoudig bij te houden wat je ongeveer moet eten.

Dagelijkse eetpatroon
Tijdens de zwangerschap heeft de vrouw ongeveer 2500 calorieën per dag nodig. Een vrouw die borstvoeding geeft, zal ongeveer 3000 calorieën tot zich moeten nemen. Een gebalanceerd dieet bestaat uit iets van de volgende groepen: melkproducten, fruit, groenten, vis, eieren, vetten en koolhydraten.

Op deze manier krijgt ze een gevarieerd menu binnen. Ongeveer tien procent komt van proteïne, uit melkproducten: vlees, vis en bonen. Daarnaast zal je ongeveer vijfendertig procent vetten tot je moeten nemen. De overige vijfenvijftig procent zijn koolhydraten die in brood, pasta, rijst en aardappelen zitten. Drink ook genoeg water.

Wat je wel en niet moet nemen
De zwangere vrouw moet genoeg foliumzuur en ijzer tot zich nemen. Foliumzuur is een vitamine van het B-complex en wordt ook wel B-9 genoemd. Verder is het belangrijk genoeg zink en calcium binnen te krijgen. Met behulp van de kalender kan je goed zien wat je nodig hebt. Er zijn ook een aantal stoffen en producten die je beter niet kunt nemen, zoals vitamine A en sommige kazen en stukken vlees. Laat je goed voorlichten en geniet van de prachtige zwangerschap.