Menu

Puistjes? Ja, puistjes. Ze komen voor op elke leeftijd. In de leeftijd van 15 tot 18 komen ze het meeste voor. Toch is leeftijd niet de belangrijkste oorzaak van puistjes. Hieronder staan de oorzaken van puistjes beschreven. Ook geven we een aantal tips mee om van puistjes af te komen.

Oorzaken

  • Hormonen. Puistjes ontstaan vooral bij hormonale veranderingen. Denk maar eens aan die extra puistjes op het moment dat u ongesteld bent. Deze veranderingen zijn eigenlijk niet te voorkomen. Wel kan het helpen om gezond te eten, veel te bewegen en stress laag te houden. U zorgt dan voor een gebalanceerde hormoonhuishouding.
  • Stress. Al eerder is er verteld over het effect van stress. Het hormoon cortisol komt dan meer vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat er meer talg wordt geproduceerd in uw huid. Dit betekent; meer mee-eters en puistjes. De talgproductie kan ook worden gestimuleerd door het eten van te veel koolhydraten en dierlijke vetten.
  • Verkeerde huidreiniging. Op het moment dat uw huid niet voldoende gereinigd wordt, zoals bijvoorbeeld de restjes make-up op uw huid, gaat de talgproductie omhoog. Het gebruik van make-up kan ook puistjes-bevorderend zijn. Het kan namelijk uw poriën verstoppen, of de PH-waarde en het vetgehalte van uw huid uit balans halen.

Kortom, het is goed om uw talgproductie in de gaten te houden. Dit is de grootste oorzaak van puistjes.

Iedereen geeft altijd heel veel tips om van puistjes af te komen. Wij hebben een geheimpje voor u. Het grootste gedeelte van deze zogenaamde tips werken niet. Tandpasta op uw puistjes smeren? Ja hoor, uw huid droogt inderdaad uit. Het puistje zal ook best verdwijnen. Wat gebeurt er nog meer? Het vetgehalte van uw huid gaat omhoog, om te compenseren voor het uitdrogen. Een hoger vetgehalte, betekent meer talgproductie, dus meer puistjes.  Wat wel werkt is om hygiënisch te blijven. Zorg ervoor dat u niet te veel met uw handen aan uw gezicht zit. Bacteriën komen zo in uw huid.  Uw gezicht goed schoonhouden werkt ook. Zo krijgen bacteriën niet de kans om in uw huid te trekken. Zo gaat uw talgproductie dus ook niet omhoog.  Daarnaast is gezond eten, genoeg slapen en voldoende beweging ook goed tegen puistjes.  Als laatste, heeft u geen last van de puistjes? Laat ze dan lekker zitten. Juist het uitknijpen van of krabben aan de puistjes zorgt voor meer puistjes. Puistjes en mee-eters verdwijnen vanzelf.

Op naar een leven zonder puistjes!